Skip to main content
x

Προκήρυξις – Ἐν Μισολογγίῳ τῇ 18 Δεκεμβρίου 1823 ὁ ἰατρὸς Δρ. Ἰωάννης Ἰάκωβος Μάϊερ.

Δίφυλλο, 24,8 Χ 19 εκ. – Τυπογραφείο Μεσολογγίου

Αγγελία για την έκδοση της εφημερίδας Ἑλληνικὰ Χρονικά. Είναι το πρώτο έντυπο που εκδόθηκε στο Μεσολόγγι και περιέχει, εκτός από την αγγελία, εκτενές απόσπασμα κειμένου του Άγγλου νομικού και φιλοσόφου Jeremy Bentham για την ελευθερία του Τύπου εν είδει διακήρυξης αρχών της εφημερίδας, και μια σύντομη επιστολή με την οποία παρακαλείται ο αποδέκτης να διαδώσει την αγγελία με όσα μέσα διαθέτει, ώστε να συγκεντρωθούν αρκετοί συνδρομητές.

Αρχείο Φιλελληνικού Κομιτάτου, K6.O

x

Προκήρυξις – Ἐν Μισολογγίῳ τῇ 18 Δεκεμβρίου 1823 ὁ ἰατρὸς Δρ. Ἰωάννης Ἰάκωβος Μάϊερ.

Δίφυλλο, 24,8 Χ 19 εκ. – Τυπογραφείο Μεσολογγίου

Άλλο αντίτυπο της αγγελίας για την έκδοση των Ἑλληνικῶν Χρονικῶν, το οποίο έλαβε το δραστήριο μέλος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου John Bowring. Το χειρόγραφο κείμενο είναι αυτόγραφη επιστολή του Leicester Stanhope, με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1824 και με την οποία ενημερώνεται ο Bowring μεταξύ άλλων και για την άφιξη του λόρδου Byron στο Μεσολόγγι.

Αρχείο Φιλελληνικού Κομιτάτου, K6.P

x

Προκήρυξις – Ἐν Μισολογγίῳ τῇ 18 Δεκεμβρίου 1823 ὁ ἰατρὸς Δρ. Ἰωάννης Ἰάκωβος Μάϊερ.

Δίφυλλο, 21,5 X 15,3 εκ. – Τυπογραφείο Μεσολογγίου

Επανέκδοση της αγγελίας για την έκδοση των Ἑλληνικῶν Χρονικῶν, χωρίς την επιστολή που προέτρεπε τον αποδέκτη να βοηθήσει στη διάδοση της εφημερίδας. Στοιχειοθετήθηκε και τυπώθηκε με τον εξοπλισμό που έφτασε στο Μεσολόγγι τον Ιανουάριο του 1824. Η επανέκδοση της αγγελίας, όπως και ορισμένων από τα πρώτα φύλλα της εφημερίδας που είχαν εξαντληθεί, έγινε τον Ιούλιο του 1824, για χάρη νέων συνδρομητών.

Αρχείο Φιλελληνικού Κομιτάτου, K7.J1

x

Ὑπέρ τῶν Ἑλλήνων. Ἐκ τῆς ἐφημερίδος Τὰ Ἀνεξάρτητα Χρονικὰ καὶ ὁ Πατριώτης τοῦ Μπόστον. Τῆς 20 Δεκεμβρίου. 1823

Μονόφυλλο, 21,5 X 15,3 εκ. – Τυπογραφείο Ύδρας

Μετάφραση φιλελληνικού άρθρου της αμερικανικής εφημερίδας Independent Chronicle & Boston Patriot. Τυπώθηκε μαζί με το 1ο φύλλο της εφημερίδας Ο Φίλος τοῦ Νόμου. Τα αδέξια σχεδιασμένα τυπογραφικά στοιχεία χαράχτηκαν και χυτεύτηκαν στην Ύδρα.

Αρχείο Φιλελληνικού Κομιτάτου, K10.U

x

Πρόδρομος τῶν Ἑλληνικῶν Χρονικῶν. Μεσολόγγιον, 24 Δεκεμβρίου, 1823.

Δίφυλλο, 19,3 Χ 16,6 εκ. – Τυπογραφείο Μεσολογγίου

Με τη μορφή και το σχήμα που επρόκειτο να έχει η σχεδιαζόμενη εφημερίδα Ἑλληνικὰ Χρονικά, αναδημοσιεύεται μία συκοφαντική για τους επαναστατημένους Έλληνες «Προκήρυξις» του Βρετανού αρμοστή των Ιονίων Νήσων Thomas Maitland, συνοδευόμενη από διεξοδική απάντηση των Ελλήνων. Η απάντηση αυτή έχει τον τίτλο «Εἰδοποίησις ἐπίσημος».

Αρχείο Φιλελληνικού Κομιτάτου, K6.Q

1823

Η καταστροφή του τυπογραφείου στην Κόρινθο μετά την εισβολή του Δράμαλη το 1822 είχε ως αποτέλεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 1823 η κυκλοφορία εντύπων να είναι περιορισμένη. Όσα κυκλοφόρησαν τυπώθηκαν σε αυτοσχέδια πιεστήρια με χυτά στοιχεία από αυτοδίδακτους τεχνίτες. Από τα τέλη του 1823 καινούργιος τυπογραφικός εξοπλισμός άρχισε να φτάνει στην Ελλάδα με τη συνδρομή των φιλελληνικών οργανώσεων της Αγγλίας και της Γαλλίας. Χάρη σε αυτά τα καλύτερα και μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πιεστήρια τυπώθηκαν το επόμενο έτος στο Μεσολόγγι, την Ύδρα και την Αθήνα μονόφυλλα, φυλλάδια, βιβλία και, κυρίως, εφημερίδες, αφού σε κάθε τυπογραφείο έβγαινε και από ένα φύλλο: τα Ἑλληνικὰ Χρονικὰ στο Μεσολόγγι, Ὁ Φίλος τοῦ Νόμου στην Ύδρα και η Ἐφημερίς Ἀθηνῶν στην Αθήνα.

Εκθέματα