Skip to main content
x

Βεβαιωτικὸν φλωρίων ἑκατὸν – Ἰαννουαρίου 1 1821

Μονόφυλλο, 6,5 Χ 15,7 εκ. – Τυπογραφείο Ιασίου

Αδιάθετο αποδεικτικό εισφοράς στο προαιρετικό δάνειο που διενήργησε η Φιλική Εταιρεία στις αρχές του 1821 για τις ανάγκες της Επανάστασης, απευθυνόμενη στους ευκατάστατους Έλληνες. Το ποσό των 100 ολλανδικών φλωρίων ήταν μεγάλο, αντιστοιχούσε σε 1.475 γρόσια, με τα οποία μπορούσε να πληρωθεί το ψωμί που χρειάζονταν για να τραφούν 200 στρατιώτες ένα μήνα. Χίλια τέτοια βεβαιωτικά είχε στείλει η Φιλική Εταιρεία στην Πελοπόννησο τον Ιανουάριο, προφανώς εκτιμώντας ότι θα βρίσκονταν περί τους 40 ευκατάστατους σε κάθε επαρχία, που θα μπορούσαν να διαθέσουν το ποσό αυτό. Τα βεβαιωτικά έφεραν την υπογραφή του Γενικού Επιτρόπου Αλέξανδρου Υψηλάντη ή, αντ’ αυτού, του αδελφού του Νικολάου. Το συγκεκριμένο αντίτυπο φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Αρχείο Φιλήμονος, Φλ 244

x

Βεβαιωτικὸν φλωρίων ἑκατὸν – Ἰαννουαρίου 1 1821

Μονόφυλλο, 7,8 Χ 15,5 εκ. – Τυπογραφείο Ιασίου

Άλλο ένα αδιάθετο αποδεικτικό εισφοράς στο προαιρετικό δάνειο που διενήργησε η Φιλική Εταιρεία στις αρχές του 1821 (βλ. αρ. 1). Στη θέση της υπογραφής: «εἰς τόπον τοῦ Γ.[ενικοῦ] Ε.[πιτρόπου] Ν. Ὑψηλάντης».

Αρχείο Φιλήμονος, Φλ 255

x

Ὁμογενεῖς, φιλελεύθεροι Ἕλληνες! – Ἐν Ὕδρα τῇ 12 Ἰουνίου. 1821 Δημήτριος Ὑψηλάντης πληρεξούσιος τοῦ γενικοῦ ἐπιτρόπου.

Μονόφυλλο, 25,5 Χ 17,3 εκ. – Τυπογραφείο Καλαμάτας

Η πρώτη προκήρυξη του Δημητρίου Υψηλάντη αμέσως μετά την άφιξή του στην επαναστατημένη Ελλάδα. Τυπώθηκε στην Καλαμάτα περί τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου του 1821. Ο τόπος (Ύδρα) και η ημερομηνία (12.6.1821) που βρίσκονται στο τέλος του κειμένου δείχνουν πού και πότε υπέγραψε ο Υψηλάντης το κείμενο.

Αρχείο Εντύπων, Ε 170

x

Νόμοι στρατιωτικοὶ – Οἰ παρόντες νόμοι μετεξεδόθησαν διὰ τῆς ἐν Καλαμάτᾳ ἐθνικῆς Τυπογραφίας τὴν λ΄ Ἰουλίου. Α΄ ἔτος τῆς ἐλευθερίας (1821) / Ὅρκος 

Μονόφυλλο, 26 Χ 18,5 εκ. – Τυπογραφείο Καλαμάτας

Στα τέλη Ιουλίου του 1821, επανεκδίδονται οι Νόμοι στρατιωτικοὶ και ο Ὅρκος, που είχαν εκδοθεί για πρώτη φορά στις 7 Μαρτίου 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, όταν είχε στρατοπεδεύσει στο Τιργοβίστι. Με τον όρκο, ο στρατιώτης του οποίου το όνομα θα συμπληρωνόταν στην κενή θέση που υπήρχε στο έντυπο, δεσμευόταν ότι θα τηρήσει τους Νόμους στρατιωτικούς, που ήταν τυπωμένοι στην άλλη όψη του φύλλου. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε τελικά.

Αρχείο Εντύπων, Ε 169

1821

Τον Ιούνιο του 1821 ο Δημήτριος Υψηλάντης έφθασε στην Ύδρα και τότε περίπου έφθασε στην Ελλάδα και ο εξοπλισμός του πρώτου επαναστατικού τυπογραφείου. Η λειτουργία του πρώτου τυπογραφείου, το οποίο στεγάστηκε σε ένα τζαμί στην Καλαμάτα, ξεκίνησε τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Η ευθύνη της λειτουργίας του ανατέθηκε στον έμπειρο τυπογράφο των Κυδωνιών (Αϊβαλί) Κωνσταντίνο Τόμπρα, σε συνεργασία με τον Αναστάσιο Νικολαΐδη. Μία από τις πρώτες φροντίδες του τυπογραφείου ήταν η κυκλοφορία εφημερίδας με εκδότη τον Θεόκλητο Φαρμακίδη και με τίτλο Σάλπιγξ Ἑλληνικὴ. Ωστόσο, η λειτουργία του τυπογραφείου στην Καλαμάτα ήταν βραχύβια. Μετά την άλωση της Τριπολιτσάς, στις 23 Σεπτεμβρίου, το τυπογραφείο μεταφέρθηκε εκεί από τον Κ. Τόμπρα και στη συνέχεια στο Άργος.

Εκθέματα