Skip to main content

Σύγχρονη εποχή, 2001 – Σήμερα, Μετασχηματισμός 3

x

Πραγματοποιείται ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ιππόδρομος εγκαταλείπεται , οι εγκαταστάσεις του κατεδαφίζονται. Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ ξεκινά το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2016.

x

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ διενεργούνται σωστικές ανασκαφές (2012-2016) από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Μεταξύ των χιλιάδων ταφών της αρχαίας νεκρόπολης που αποκαλύπτονται, η πιο σημαντική είναι εκείνη των «Δεσμωτών». Πρόκειται για 79 σιδηροδέσμιους άνδρες που εναποτέθηκαν σε 3 σειρές, άλλοι δεμένοι πισθάγκωνα και άλλοι δεμένοι μεταξύ τους και έφεραν θανατηφόρο χτύπημα στο κεφάλι με αμβλύ αντικείμενο. Η εκτέλεσή τους συνδέεται με την περίοδο πολιτικών αναταραχών του 7ου αιώνα π.Χ.

x

«Το ΚΠΙΣΝ από την πρώτη στιγμή έφεξε σαν λαμπερό αστέρι. Αυτό από μόνο του δεν έγινε τυχαία. Σκληρή δουλειά, άψογες συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, συνεχής ροή, κοινό όραμα και κοινός στόχος. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε ένα πανέμορφο δημιούργημα, που φτιάχτηκε εδώ στον εγκαταλελειμμένο χώρο του Φαληρικού Δέλτα. Το ΚΠΙΣΝ παραδίδεται εξ ολοκλήρου στην ελληνική Πολιτεία, στην ελληνική κοινωνία». Απόσπασμα από την ομιλία του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του ΙΣΝ, κατά την τελετή παράδοσης του ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία στις 23.2.2017.

x

Το ΚΠΙΣΝ είναι ένας διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός αστικός τόπος. Η επιτυχία της συνύπαρξης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος αποδεικνύεται από τα εκατομμύρια ανθρώπων που το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Αποτελεί έναν ανοιχτό για όλους, δημόσιο, ποιοτικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά βιώσιμο χώρο, ο οποίος συνεχίζει διαρκώς να εξελίσσεται, να διευρύνει το έργο του, να αγκαλιάζει τον κόσμο και να αγκαλιάζεται από αυτόν.

Μια νέα εποχή ξεκινά για τον χώρο το 2006 όταν ανακοινώνεται η πρόθεση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το έργο περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 210 στρεμμάτων. Σχεδιάζεται από τον Ιταλό διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και το Renzo Piano Building Workshop (RPBW), με τη συνεργασία της Betaplan.

Κάτοψη του ΚΠΙΣΝ. Σχέδιο: Renzo Piano Building Workshop και Betaplan. 

Εκθέματα