Εισαγωγή

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσίασε από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2024 αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη. Ζωγραφική, χαρακτική, εκκλησιαστική τέχνη, βιβλία συλλειτουργούν και ξεδιπλώνουν την προσωπικότητα ενός δημιουργού χαμηλόφωνου, με εκτεταμένο εύρος παραγωγής. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα από τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με κεντρικό άξονα επτά μεγάλες ενότητες δουλειάς, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί  τη λογική της χρονολογικής παρουσίασης. Θα λέγαμε ότι αντί για αναδρομικό έχει μάλλον «αμφιδρομικό» χαρακτήρα, καθώς δεν έχει αρχή και τέλος, και παλαιά έργα συνομιλούν με νεότερα. 

Η ψηφιακή έκθεση «Μάρκος Καμπάνης: Έργα 1990-2020» περιλαμβάνει επτά ενότητες έργων: Άγιον Όρος, Αρχεία, τη σειρά «365», Ερείπια, Χαρακτική, Εικονογραφήσεις βιβλίων και Δέντρα. Επιπλέον το κείμενο που ακολουθεί, κάνει μια αναδρομή σε όλη την καλλιτεχνική πορεία του ζωγράφου από τα μαθητικά χρόνια μέχρι και τα έργα της έκθεσης. 

«Στο σημερινό περιβάλλον της εκκλησιαστικής ζωγραφικής, που είναι στη συντριπτική πλειονότητά της αντιγραφική, ο Μάρκος Καμπάνης ξεχωρίζει, επειδή ακριβώς δεν ξεκίνησε ως αγιογράφος αλλά ως ζωγράφος. Αυτόν, που σπουδάζει ζωγραφική στο Λονδίνο και θαυμάζει τον Φράνσις Μπέικον, τον φέρνει στην αγιογραφία η ζωγραφική».  

(Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ, απόσπασμα από τον Χαιρετισμό του στον κατάλογο της έκθεσης) 

 

Μάρκος Καμπάνης

Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1955 στην Αθήνα.
Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε ζωγραφική στο Wimbledon και στο St. Martin’s School of Art, στο Λονδίνο όπου έμεινε ως το 1980.
Το 1983 έζησε στην Φλωρεντία ζωγραφίζοντας τοπία και μελετώντας τα μουσεία της Ιταλίας.
Aσχολείται με τη ζωγραφική, τη χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, την αγιογράφηση ναών, και, περιστασιακά, με την σκηνογραφία και την επιμέλεια εκθέσεων και βιβλίων. Είναι επιμελητής της Αγιορειτικής Πινακοθήκης της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, η οποία ασχολείται με την εικαστική παραγωγή που σχετίζεται με το Άγιον Όρος, καθώς και με την ιστορία της Αγιορείτικης χαρακτικής.
Έχει εκτελέσει τοιχογραφίες στις μονές Αγίας Αικατερίνης Σινά, Ιβήρων, Βατοπαιδίου, Σίμωνος Πέτρα καθώς και σε ιδιωτικά παρεκκλήσια.
Οργάνωσε το εργαστήριο χαρακτικής «ΤΟ ΟΡΟΣ» στις Καρυές του Αγίου Όρους, όπου εκτυπώνονται χαλκογραφίες για Μονές, Ιδρύματα και Μουσεία, κατευθείαν από τις αυθεντικές μήτρες του 18ου και 19ου αιώνα, συμμετέχοντας έτσι στην προσπάθεια μελέτης, διαφύλαξης και προβολής της Αγιορείτικης κυρίως χαρακτικής.
Εκπροσώπησε την ελληνική τέχνη στο εξωτερικό, συμμετέχοντας στην 15η Biennale της Αλεξάνδρειας το 1986. Η πρώτη του έκθεση έγινε το 1979 στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα, στην Αθήνα, ενώ έκτοτε έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 ατομικές σε γκαλερί, μουσεία και ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, η Αγιορειτική Εστία, το Μουσείο Κλασσικής Αρχαιολογίας του Καίμπριτζ και αλλού.