Skip to main content

Βυζαντινή περίοδος – Οθωμανική περίοδος

x

17ος – 18ος αι. μ.Χ.: Από τον 17ο αιώνα και μετά ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι περιηγητές ταξιδεύουν στον ελλαδικό χώρο και στα βιβλία τους αφηγούνται τις εμπειρίες τους, περιγράφουν τις περιοχές που επισκέπτονται ενώ μέσα από τις εικονογραφήσεις τους αναπαριστούν  τοπία, ανθρώπους και αξιοθέατα. Σήμερα τα χρονικά των ταξιδιωτών αποτελούν  πολύτιμη πηγή γνώσης για την εποχή εκείνη.

Χάρτης  των λιμανιών του Πειραιά, του Φαλήρου και της Μουνιχίας (=Μικρολίμανου).

David Le Roy , Les Ruines Des Plus Beaux Monuments De La Grece: Par Le Roy. Paris: H.L. Guerin, 1758, Pl. XVI.  

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Συλλογή Σπανίων και Πολυτίμων, ΑΡΧ-1505.

 

x

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στη θέση «Τρεις Πύργοι» μαρτυρείται από τον 17ο αιώνα όπως προκύπτει από περιηγητικά κείμενα της εποχής. Αποτελεί μία μικρή μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική με ημιεξαγωνική αψίδα και νάρθηκα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ξένων περιηγητών και σε συνδυασμό με την παραθαλάσσια θέση της εκκλησίας ενδεχομένως να ήταν αρχικά αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί γύρω από το παρεκκλήσι ένα πάρκο 22 στρεμμάτων με την ονομασία «Πάρκο Αγίου Γεωργίου».

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου.

Φωτογράφος: Στ. Καράβατος.

 

Κατά τη Βυζαντινή και την Οθωμανική περίοδο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται το λιμάνι του Φαλήρου καθώς αποτελεί την εγγύτερη θαλάσσια πύλη της Αθήνας, ενώ η γύρω περιοχή φαίνεται πως παραμένει εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Παρόλο που το λιμάνι ήταν μικρό, παρείχε ένα ασφαλές αγκυροβόλιο. Από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η περιοχή ήταν γνωστή και ως “Τρεις Πύργοι”, ονομασία που εικάζεται ότι σχετιζόταν με την ύπαρξη εκεί τριών πύργων, κατάλοιπα  παλαιότερων κτισμάτων.

Χαλκογραφία όπου απεικονίζονται σχηματικά η Αθήνα και ο Πειραιάς. Μεταξύ άλλων σημειώνεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (μετέπειτα Αγίου Γεωργίου) κοντά στον όρμο του Φαλήρου. 

George Wheler, Voyage de Dalmatie, de Grece, et du Levant, Amsterdam, 1689, σ. 385.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Συλλογή Σπανίων και Πολυτίμων, ΓΠ-5980-H.  

Εκθέματα