Skip to main content

Αρχαιότητα, Προϊστορικοί χρόνοι – 4ος αι. π.Χ. Μετασχηματισμός 1

x

Ο Φαληρικός Όρμος αποτελεί το κύριο λιμάνι της Αθήνας από τους προϊστορικούς χρόνους έως τον 5ο αιώνα π.Χ. και συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι τη νεότερη εποχή. Η σύνδεση του λιμανιού με την πόλη εξυπηρετείται από τη Φαληρική Οδό.

Τοπογραφικό διάγραμμα του Φαληρικού Όρμου και της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται η Φαληρική Οδός.

ΥΠΠΟ, ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων.

Επιμέλεια: Σ. Χρυσουλάκη.

x

Μέχρι σήμερα, οι ανασκαφές αν και έχουν περιοριστεί σε μικρό τμήμα του νεκροταφείου έχουν αποκαλύψει σχεδόν δύο χιλιάδες τάφους, που περιλαμβάνουν πολλές ταφές ενηλίκων, νεογέννητων και παιδιών, καθώς και ταφές αλόγων.

Ταφικά αγγεία από τη Νεκρόπολη του Φαλήρου.

ΥΠΠΟ, ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων.

Επιμέλεια: Σ. Χρυσουλάκη.

x

Ομαδική ταφή ανδρών που έφεραν σιδηρά δεσμά στους καρπούς έπειτα από βίαιο θάνατο, 7ος αιώνας π.Χ. Μοναδικό εύρημα, γνωστό με το όνομα «Οι Δεσμώτες του Φαλήρου». Σχετίζεται με πολιτική διαμάχη πριν την ίδρυση της αθηναϊκής δημοκρατίας.

«Οι Δεσμώτες του Φαλήρου».

ΥΠΠΟ, ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων.

Φωτογράφος Γ. Ασβεστάς.

x

Στη Νεκρόπολη βρέθηκαν ταφές αλόγων, ιδιαίτερα φροντισμένες. Κατά τους αρχαιολόγους ανήκαν σε ιππείς ή είχαν προσφερθεί ως δώρα στους θεούς του Κάτω Κόσμου.

Ταφή ιπποειδούς στη Νεκρόπολη του Φαλήρου.

ΥΠΠΟ, ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων.

Φωτογράφος: Γ. Ασβεστάς.

Ο Φαληρικός Όρμος αποτελεί, έως τον 5ο αιώνα π.Χ. το κύριο λιμάνι της Αθήνας, με την οποία συνδέεται μέσω της Φαληρικής Οδού. Από τον 8ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ. λειτουργεί το μεγαλύτερο νεκροταφείο της Αθήνας στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου. Στο ΚΠΙΣΝ ανασκάφτηκε μεγάλος αριθμός τάφων της Φαληρικής Νεκρόπολης.  Χαρακτηριστικό αποτελεί η εύρεση μεγάλου αριθμού σκελετών, των οποίων η στάση και η κατάσταση δείχνουν ότι πέθαναν με βίαιο τρόπο.

Κάτοψη του ΚΠΙΣΝ όπου σημειώνονται οι ανεσκαμμένοι τάφοι.

ΥΠΠΟ, ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων.

Επιμέλεια: Σ. Χρυσουλάκη.

Εκθέματα